Opdrachtgever
Belasting & Douane Museum


Project website
bdmuseum.nl/geldlab


Realisatie
2023


Partners
Spinner & Langkous
Kloosterboer


Foto’s
Lotte Stekelenburg

Leren omgaan met geld in Geldlab

Hoe jonger geleerd goed met geld om te gaan, hoe kleiner de kans op geldproblemen later. Dat is de achterliggende gedachte en ambitie, waaruit het Belasting & Douane Museum het GeldLab heeft gecreëerd, een fysieke plek voor educatie over financiële fitheid. GeldLab is een kleurrijke interactieve tentoonstelling waarbij jongeren in de leeftijdscategorie van 10 tot 15 jaar leren hoe je goed met geld omgaat. De leerlingen worden uitgedaagd om bij tien verschillende spellen geld te verdienen. Maar ze worden hierbij ook geconfronteerd met risico’s en verleidingen die ervoor kunnen zorgen dat hun saldo daalt. Daarnaast leren ze ook hoe het is om geld uit te geven. Door het spelen van games en het maken van keuzes bij dilemma’s worden jongeren geholpen bij de ontwikkeling van financiële kennis en kunde. Kunnen de leerlingen een positief saldo behouden? Kiss the Frog ontwikkelde mede de spelconcepten, ontwierp en produceerde alle interactieve front-end software en leverde het back-end systeem voor content management en het opslaan van bezoekersresultaten voor deze tabletgebaseerde tentoonstelling.

De tentoonstelling is gemaakt voor individuele bezoekers en voor groepen zoals schoolklassen. Groepen starten hun bezoek gezamenlijk met een introductievideo, met uitleg over het spel, op een groot scherm. Het bezoek sluiten groepen hier ook af door samen naar de resultaten te kijken en deze te bespreken. Individuele bezoekers krijgen de uitleg en resultaten op hun tablet te zien.

Belasting en Douanemuseum Geldlab
Belasting en Douanemuseum Geldlab

De tabletapplicatie is de leidraad voor de speler door de tentoonstelling heen. Hierop wordt bijgehouden welke spellen zijn gespeeld en hoeveel pieken de speler heeft. Ook het geleende bedrag en het gespaarde bedrag worden getoond, evenals de producten die gewonnen of gekocht zijn.

Belasting en Douanemuseum Geldlab
Belasting en Douanemuseum Geldlab

"'Wel echt leuk meneer! Het lijkt niet echt een museum.”

Leerling, groep 7-8