Opdrachtgever
Beeld & Geluid


Project website
beeldengeluid.nl


Realisatie
2019-2023


Partners
Redrum (AV)
Elastique (Museum app)
XPEX (Concept)
Tinker (Ruimtelijk ontwerp)
BeamSystems (Hardware)
Bruns (Tentoonstellingsbouw)


Foto’s
Jorrit Lousberg, Light at work

Het meest interactieve museum ter wereld

In februari 2023 opende in Beeld & Geluid het meest interactieve Mediamuseum ter wereld. Verdeeld over vijf zones ontdek je alles over de invloed van media op jou en jij op de media. Je maakt je eigen nieuws, bent verslaggever van het journaal, kruipt in de huid van een influencer of maakt je eigen game. Kiss the Frog was verantwoordelijk voor het ontwerp en de ontwikkeling van de vijftig interactieve opstellingen in het nieuwe Mediamuseum. Verder hebben we een bezoekersidentificatiesysteem met gezichtsherkenning ontwikkeld. Het systeem herkent de bezoeker bij de opstelling en start automatisch een gepersonaliseerd spel dat past bij het profiel van de bezoeker. Daarnaast hebben we ons digital souvenirs platform geïnstalleerd dat ervoor zorgt dat het mediaprofiel en alle gemaakte resultaten van elke bezoeker worden opgeslagen en kunnen worden gedeeld na het museumbezoek.

Bij binnenkomst creëren bezoekers een eigen profiel in de ‘Tune In’ zone. Gezichtsherkenning en hun eigen smartphone zorgen voor een persoonlijke mediareis. Hoe meer ze in het museum doen, hoe rijker en gevarieerder hun Mediaprofiel wordt. Na het bezoek, sturen we de resultaten en souvenirs naar het opgegeven e-mailadres om deze te bekijken, downloaden en delen.

Kruip voor de camera als verslaggever en maak je eigen nieuwsreportage voor het journaal. Bezoekers zijn zelf de nieuwsmaker: maak een nieuwswebsite, een sportsamenvatting of shownieuws-bericht over een BN’er. En hoe goed ben jij in het herkennen van fake nieuws?

Beeld & Geluid Mediamuseum
Beeld & Geluid Mediamuseum

Bezoekers bouwen een eigen game, racen door oude en nieuwe racegames en leren wat er allemaal bij komt kijken om een game te maken. Of spelen samen ”de vloer is lava” op de immense interactieve speelvloer.

Beeld & Geluid Mediamuseum
Beeld & Geluid Mediamuseum

Ontdek hoe verhalen in de media worden verteld. Welke technieken gebruiken mediamakers om verhalen te vertellen en mensen te laten ‘bingen’? Bezoekers gaan aan de slag als filmregisseur in hun eigen studio of bewandelen de rode loper en ontdekken hun heldentype.

Beeld & Geluid Mediamuseum
Beeld & Geluid Mediamuseum

Bezoekers ervaren met wat voor verleidingen ze dagelijks in de media te maken hebben. Ze raden welke producten worden aanbevolen door rolmodellen, ontdekken hoe onopvallend sluikreclame kan zijn en maken een eigen succesvolle campagne als influencer.

Beeld & Geluid Mediamuseum
Beeld & Geluid Mediamuseum

We delen online steeds meer lief en leed met elkaar. Bezoekers spelen met gelaatsuitdrukkingen, raden het socialmedia profiel van anderen en ontdekken of ze bevooroordeeld zijn. Ook nare of verboden berichten worden online gedeeld. Bezoekers ervaren hoe dat voelt door haatreacties voor te lezen.

Beeld & Geluid Mediamuseum
Beeld & Geluid Mediamuseum

In de Medialounge kunnen bezoekers een kijkje nemen in de wereld van Beeld & Geluid. Kom meer te weten over het instituut en hun activiteiten. Ook kunnen ze hier dieper in het audiovisuele archief van Beeld & Geluid duiken.

"Het resultaat is een compleet nieuwe experience die aansluit bij het huidige mediatijdperk van social media, smartphones, virtual reality en nepnieuws.”

Eppo van Nispen tot Sevenaer, Directeur Beeld & Geluid