Opdrachtgever
Gemeentemuseum Den Haag


Project website
www.wonderkamers.nl


Realisatie
2013


Partners
Kossmann.dejong
Rapenburg Plaza
Kloosterboer Decor
Tungsten


Awards en nominaties
Dutch Game Awards 2014: Best applied Game Design
Thea Awards for Outstanding Achievement
IDCA International Design and Communication Awards for museums and cultural organisations
MuseumNext awards: Highly Commended Innovation Award
Spin Awards: Silver Spin Award
Museums+Heritage awards: Highly Commended International Award

Een interactieve spoedcursus kunstgeschiedenis

Het Gemeentemuseum Den Haag had al Wonderkamers toen Kiss the Frog in 2013 werd betrokken bij de 2.0-versie van de tentoonstelling. In nauwe samenwerking met het museum en Kossmann.dejong werd een interactieve rondreis gerealiseerd, waarbij bezoekers in de rol van curator hun eigen kunstcollectie kunnen samenstellen om deze tenslotte in hun eigen mini-museum tentoon te stellen.  Wonderkamers 2.0 is een project dat meerdere awards heeft gewonnen en in binnen- en buitenland erg positief is ontvangen.

Het avontuur begint met een film waarin directeur Benno Tempel om hulp vraagt bij de inrichting van het ‘Magische Midden’, een bijzonder gebouw vol kleine kunstwerken van topkunstenaars.

Bezoekers krijgen een tablet, de ‘Wondergids’, die hen door het doolhof van kamers leidt. Scancodes op de vloer, waarbij gebruik wordt gemaakt van grappige augmented reality, wijzen de weg. Codes in de kamers openen interactieve games.

De tour is educatief, maar verre van stoffig! Bezoekers dansen de Boogie Woogie onder leiding van Mondriaan zelf, hijsen zichzelf in haute-couture om de catwalk op te gaan en zoeken het juiste kunstenaarsgereedschap in een uitgebreide werkplaats.

Gedurende de rondreis worden punten verdiend, waarmee in het depot een kunstcollectie kan worden samengesteld. In een cluster van minikamers kan een plek worden uitgezocht om de collectie virtueel tentoon te stellen.

“Het Gemeentemuseum en Kiss The Frog hebben met Wonderkamers een extra dimensie toegevoegd aan het museumbezoek van kinderen.”

Uit het Spin Awards juryrapport