Opdrachtgever
House of the European History (Europees Parlement)


Project website
historia-europa.ep.eu


Realisatie
2020


Partners
Kossmanndejong
Bruns
Drog
Gusmanson

Fake (f)or Real - Een geschiedenis van vervalsingen

We leven in een wereld met een grote hoeveelheid (des)informatie. Desinformatie is niet iets van de afgelopen tien jaar. De geschiedenis is gevuld met voorbeelden van nepverhalen en objecten die als echt worden gepresenteerd. Leer meer over vervalsingen uit het verleden, beslis over publicatie versus censuur, probeer nepnieuws te onderscheiden van echt nieuws en voorkom dat je verstrikt raakt in een filterbubbel. Onderdeel van de tentoonstelling is een ruimte met interactieve games waarin bezoekers de feiten checken. Zij beslissen over wat er gepubliceerd wordt en hanteren een innovatieve filterbubbel die het mechanisme van sociale media ontsluiert.

Bezoekers vangen gekleurde nieuwsballen op en ervaren op een impressionistische manier hoe ze in een filterbubbel terechtkomen.

Speel Fake Invaders en schiet op nepnieuws uit alle nieuwsitems die verschijnen. Bezoekers proberen nepnieuws te identificeren en krijgen tips om het nieuws dat ze zien te controleren. Kun jij nepnieuws van echt nieuws onderscheiden?

In het Bad News spel creëren bezoekers een online nep-identiteit om zoveel mogelijk volgers te krijgen met nep- en opruiende berichten. Ervaar hoe gemakkelijk het is om nieuws te manipuleren, door op emoties in te spelen en te polariseren.

Bezoekers krijgen vier historische prenten te zien met de vraag: Ga je publiceren of censureren? Is het nepnieuws of heeft het recht van publicatie?

Door op een tijdlijn te schuiven worden historische nepproducties over de kaart van Europa getoond. Achtergronden worden toegelicht en vitrines met bijbehorende objecten worden uitgelicht.

"Thank all of you for your great work on this exhibition!”

Joanna Urbanek, Curator, House of European History