Opdrachtgever
Nationaal Monument Kamp Vught


Project website
nmkampvught.nl


Realisatie
2019


Partners
Perspekt Studio’s
Phanta Vision
Rapenburg Plaza


Foto’s
DigiDaan

Herdenken is nadenken

Koning Willem-Alexander opende in december 2019 het vernieuwde herinneringscentrum van Nationaal Monument Kamp Vught. Kiss the Frog was betrokken bij de interactieve media van de nieuwe permanente tentoonstelling: 'Kamp Vught: 32.000 verhalen en zeven seizoenen.' Kamp Vught was tijdens de Tweede Wereldoorlog een concentratiekamp van de Duitse bezetter. Tussen januari 1943 en september 1944 werden ongeveer 32.000 mensen opgesloten. Onder hen joden, politieke gevangenen, verzetsstrijders en gijzelaars. Daarnaast zaten in totaal 30 verschillende nationaliteiten in het Kamp. De nieuwe expositie vertelt al deze perspectieven. En die van slachtoffers, daders, omstanders en helpers. Nieuwe verhalen, objecten, inzichten en ingekleurde historische foto’s zijn verwerkt in een hoofdexpositie bestaande uit zeven ‘eilanden’ die, chronologisch thematisch, elk één seizoen van Kamp Vught tijdens de oorlog bestrijken. In deze expositie maken bezoekers kennis met de geschiedenis van Kamp Vught.

Door middel van honderden voorwerpen, persoonlijke verhalen, audio en interactieve opstellingen ontstaat een beeld van de anderhalf jaar dat dit kamp operationeel was.

Bezoekers komen meer te weten over de omstandigheden in Kamp Vught. De interactieve opstellingen vertellen meer over de censuur, het versturen van pakketten en de communicatie via stiekeme zakdoekberichten.

Verspreid over de tentoonstelling krijgen bezoekers diverse dilemma’s voorgeschoteld. Het verhaal van een gezin met twee kinderen wordt verteld. Bezoekers krijgen de vraag: ”Welke keuze denk je dat ze gemaakt hebben?”

Bezoekers worden op basis van persoonlijke kenmerken, zoals geslacht, leeftijd en land, gematcht met een gevangene uit Kamp Vught. Wat was hun verhaal?

“Indrukwekkende tentoonstelling. Dan wordt je toch wel even teruggeworpen.”

Jan, bezoeker