Opdrachtgever
Kinderboekenmuseum


Project website
kinderboekenmuseum.nl


Realisatie
2019


Partners
Taken By Storm
Thisisjane
Kloosterboer Decor


Foto’s
KTF
Sarah-Dona

De eigenwijze kinderen van Annie M.G. Schmidt

Wie is niet opgegroeid met de eigenwijze kinderen van Annie M.G. Schmidt? Ze vormen een perfecte inspiratiebron voor de permanente, interactieve tentoonstelling in het Kinderboekenmuseum. Bezoekers beleven in ''De eigenwijze kinderen van Annie M.G. Schmidt'' een wonderlijk avontuur door de tegendraadse wereld van dé koningin van de Nederlandse jeugdliteratuur. In de tentoonstelling is van alles te doen en beleven. Stap in de lift van Abeltje voor een spannende reis, maak met Minoes een poezenvlog, bouw als een gedichtenmetselaar de mooiste versjes bij Ibbeltjes Gedichtenbouwplaats of beluister de mooiste Schmidt-liedjes op de Annie FM. Net als Schmidts werk zit ''De eigenwijze kinderen van Annie M.G. Schmidt'' vol verrassingen, humor en taalspelletjes. Een feest voor jong en oud!

Bezoekers melden zich aan en personaliseren hun slurper voor de Annie M.G. Schmidt tentoonstelling. Met de slurper slaan bezoekers de resultaten van de tentoonstelling op in hun Eigenwijsbewijs.

In Floddertjes woordmixer slepen bezoekers virtuele blikken soep naar een fysieke mixer, waarna lettervermicelli-woorden op de muur spattten. Deze woorden moeten als antwoorden op vragen terug in de mixer worden gesleept, voordat de soep ontploft.

Bezoekers bouwen gedichten met woordplankjes. Via AI-beeldherkenning wordt het gedicht dan voorgelezen.

Door op de ramen te tikken komen bezoekers erachter welke karakters er in de Petteflet wonen. Of speel de Pettefletbingo, kan jij de juiste karakters vinden voor jouw eigen bingokaart?

Annie MG - Kattenvlog

Bezoekers stappen in de lift van Abeltje om er na zes vragen achter te komen op welk Annie-personage zij het meest lijken. Ook kruipen bezoekers in de huid van een vloggende poes en vertellen ze Minoes in 15 seconden wie en wat ze zien. De gemaakte vlog kan worden opgeslagen en gedeeld via Digital Souvenirs.

De mooiste Schmidt-liedjes zijn te beluisteren op de Annie FM. Bezoekers kiezen een liedje en kunnen in de bus van Tos op een karaokemanier met de songtekst meezingen.

“Zoveel te doen voor kinderen van jong tot oud(er)! Creatief denken, eigen inbreng en een mix tussen doen en denken.”

Sanne, bezoeker