Opdrachtgever
Maczek Memorial Breda


Project website
maczekmemorialbreda.nl


Realisatie
2020


Partners
Kinkorn
Kloosterboer Decor
KlevR

Verhalen van Poolse troepen

Het Generaal Maczek Memorial is een permanente tentoonstelling in het Generaal Maczek Museum. Het centrum is ontwikkeld om de herinnering aan de inzet van de Poolse troepen, vooral die van de 1e Poolse Pantserdivisie van generaal Maczek, levendig te houden. Onder leiding van generaal Stanislaw Maczek werden aan het einde van de Tweede Wereldoorlog grote delen van Nederland en BelgiĆ« heroverd op de Duitsers. De Poolse troepen leverden onder andere de slag in Tielt en trokken daarna Nederland binnen, waarna ze ook Breda hebben bevrijd. Kiss the Frog is verantwoordelijk voor het ontwerp en de ontwikkeling van de interactive opstellingen in de tentoonstelling.

Het herinneringscentrum opende in juni 2020 en bestaat uit een permanente tentoonstelling, een informatie- en documentatiecentrum, een herdenkingsruimte en een filmzaal.

Een van de interactieve opstellingen is een grote wandprojectie met drie consoles. Elke console bevat de verhalen en levenslooproutes van twee Poolse soldaten. Wiens verhaal wil je horen?

Nadat bezoekers een soldaat hebben gekozen, speelt het verhaal zich af op een groot projectiescherm. Stap voor stap lichten hotspots op de kaart op en tonen de levensroute van de betreffende soldaat. Ondertussen wordt het verhaal ook verteld op de koptelefoon.

Verschillende kleuren tonen de connecties tussen de consoles en de projecties. De routes worden dynamisch geplot. De software zorgt ervoor dat de verhalen die tegelijk worden geprojecteerd, elkaar visueel niet overlappen.

Een andere opstelling toont een historische kaart van Breda. Bezoekers kunnen verschillende locaties kiezen, verhalen lezen en foto’s bekijken van toen & nu.

De verhalen zijn in meerdere talen beschikbaar. Bezoekers kunnen eenvoudig wisselen tussen Pools, Nederlands en Engels.