Opdrachtgever
Marechausseemuseum


Project website
www.marechausseemuseum.nl


Realisatie
2019


Partners
Kinkorn
Bruns


Foto’s
Anne Reitsma

De Bende van Oss

De tentoonstelling 'Dossier Oss' vertelt het verhaal over de 'Bende van Oss'. Een aantal criminele families die in de periode van 1890-1940 duizenden criminele feiten pleegden, van messentrekkerij en ruiten ingooien tot brandstichting, roofovervallen en zelfs moord. De gemeentepolitie had weinig aanzien onder de bevolking en wist maar moeilijk grip te krijgen op de misdaden. Versterking van de marechaussee was dan ook geen overbodige luxe. In Dossier Oss ontmoeten bezoekers de hoofdrolspelers uit deze roerige periode en leren ze meer over de vaak bijzondere relaties tussen marechaussee, politie en leden van het boevengilde, en de uiteindelijke politieke gevolgen van de verstoorde orde.

Voor deze tentoonstelling ontwikkelde Kiss the Frog een interactive waarin bezoekers opdracht krijgen om misdaden op te lossen. Rond de cafétafel worden misdaden opgelost: wie heeft wie vermoord, en hoe, maar vooral waarom?

Bezoekers vergelijken en fact-checken de getuigen en verzamelen genoeg bewijs om te bewijzen dat de verdachte de dader is, of dat het gerucht niet klopt. In dit spel zoeken ze uit wie je wel of niet kan vertrouwen.

dossierOss-2
dossierOss-1

“Bezoekers blijven lang hangen om alles te lezen en het spel te spelen.”

Marechausseemuseum