Opdrachtgever
Museum Midtjylland, Tekstilmuseet


Project website
www.museummidtjylland.dk


Realisatie
2018


Partner
Torden & Lynild


Foto’s
Ard Jongsma

De geschiedenis van textiel in het 'Tekstilmuseet'

Deze tentoonstelling vertelt bezoekers hoe de textielindustrie Midtjylland heeft veranderd. In de jaren 1950 groeide de industrie en steden explosief. Mannen en vrouwen werden ingehuurd in de fabrieken of begonnen hun eigen werkplaats - er ontstonden compleet nieuwe levensomstandigheden. Dit is het verhaal waarin Denemarken verandert in een moderne maatschappij en hoe de textielindustrie in Herning niet alleen de aandacht trok in de omgeving en de rest van het land, maar ook in de rest van de wereld.

Als de bezoekers de wereld van textiel betreden, kunnen ze een ’textiel selfie’ nemen. Bij het kijken in de camera zien ze zichzelf in een geborduurde versie.

Met deze T-shirt machine leren de bezoekers over de ‘werkelijke kosten’ van een T-shirt. Ervaar de consequenties van de productie van een T-shirt op milieu- en maatschappelijk niveau. Hoeveel ben jij echt bereid te betalen voor een T-shirt?

In de tentoonstelling kunnen bezoekers op meerdere locaties naar een korte testimonial kijken en luisteren van inwoners van Herning die werkten in de textielindustrie.

In dit spel ervaren de bezoekers een dag uit het leven van een vrouw die thuiswerkt in de jaren 1950. De bezoeker naait op een virtuele naaimachine maar moet tegelijkertijd rekening houden met huishoudelijke taken zoals de zorg voor de kinderen, een rinkelende telefoon of koken.

“Working with Kiss the Frog has been a great, inspiring and fun experience! We hope to do it again.”

Celia Ekelund Simonsen, museuminspecteur en projectmanager Museum Midtjylland