Opdrachtgever
Teylers Museum


Project website
www.teylersmuseum.nl


Realisatie
2017

Experimenteren en leren in het historische Lorentz Lab

Na jarenlang onderzoek, renovatiewerk en ingrijpende verbouwingen opende Koning Willem Alexander het Lorentz Lab in het Teylers Museum. Bezoekers gaan terug naar de tijd waarin Nobelprijswinnaar Hendrik Antoon Lorentz zijn eigen laboratorium in het Teylers Museum in Haarlem had. Kiss the Frog ontwikkelde een interactieve workshop inclusief eduatieve app voor middelbare scholieren in het lab, waarin historische experimenten kunnen worden gedaan met replica’s van beroemde instrumenten.

Lorentz was de nestor van de natuurkundigen in zijn tijd. Albert Einstein keek tegen hem op en beschouwde hem als een grote inspiratiebron. Tijdens voorbereidende lessen, ontwikkeld voor een smartboard, maken de leerlingen kennis met hem.

Aan het begin van de workshop worden kleine teams samengesteld, die zich aanmelden in de app. De teams verspreiden zich vervolgens over het lab en gaan ieder met hun eigen experiment aan de slag.

De app geeft leerlingen de mogelijkheid om foto’s en video’s te maken, notities te schrijven en tekeningen te maken. Na afloop van het bezoek worden alle resultaten naar de leerlingen en hun docent gemaild, dat gebruikt kan worden als studiemateriaal op school.

''De samenwerking met Kiss the Frog was erg prettig. Ze dachten heel goed mee en hielpen geweldig met het in praktijk brengen van wilde ideeën!" 

Fieke Kroon, Educatie Teylers Museum