Opdrachtgever
United States Olympic and Paralympic Museum


Project website
usopm.org


Realisatie
2020


Partners
Centre Screen
CREO Industrial Arts
Gallagher & Associates


Foto’s
US Olympic and Paralympic Museum
Nic Lehoux
William Baum
Gallagher & Associates

Een museum voor iedereen

Op 30 juli 2020 opende het langverwachte United States Olympic & Paralympic Museum. Dit museum is een van de meest toegankelijke musea ter wereld en biedt een indrukwekkende experience, ongeacht eventuele fysieke of cognitieve beperkingen van bezoekers. Het museum is gevestigd in Colorado Springs en omvat ruim 20.000 m2 gewijd aan interactieve opstellingen. Iedereen kan deze opstellingen ervaren, dankzij het inclusieve ontwerp en ondersteunende technologieën als ondertiteling, audiobegeleiding, universele toetsenborden, gebarentaal en RFID-geactiveerde persoonlijke aanpassingen. In de opstellingen trainen bezoekers schouder aan schouder met Amerikaanse atleten. Zij staan naast deze olympische helden in nagebootste atletische sporten, variërend van skiën tot sleehockey - ijshockey voor spelers met een fysieke beperking - in de interactieve galerijen. Bezoekers kunnen hardlopen tegen een Amerikaanse atleet, boogschieten op een virtueel scherm, een parcours afleggen op een skeleton board en hun reactietijd trainen met goalball.

In de Trainingsgalerij testen bezoekers hun snelheid, behendigheid en uithoudingsvermogen. Zij nemen deel aan fysieke en digitale interactieve opstellingen in verschillende Olympische en Paralympische sporten.

De opstellingen met RFID-technologie bieden een gepersonaliseerde ervaring voor elke bezoeker en zij passen zich automatisch aan met een persoonlijke selectie uit diverse toegankelijkheidsopties.

Alle media zijn ontworpen voor elke bezoeker. De toegankelijkheidsopties worden voor iedere bezoeker individueel geselecteerd bij diens registratie en op maat gemaakt voor elke opstelling, inclusief audio-beschreven video, tekst-naar-spraak schermlezers, hoog contrast en lettergrootte.

Een immense kaart van de VS toont de spreiding van atleten over het land, hun trainingsdetails en Olympische statistieken. Verder kunnen bezoekers in deze galerij alle Olympische en Paralympische fakkels bestuderen en de bijzondere verhalen daarover lezen.

Tijdens het gehele project werden atleten van het Amerikaanse team betrokken en geraadpleegd. Doordat de opstellingen uitgebreid zijn getest met atleten, ervaren bezoekers een realistische beleving van Olympische sporten.

In het museum kunnen bezoekers een atleet interviewen door vragen van hun keuze te stellen aan virtuele Olympische en Paralympische atleten. Paralympiër Matt Scott, rolbasketbal-superster, beantwoordt met behulp van AI-technologie meer dan 2000 vragen.

Het museum heeft uitgebreide maatregelen getroffen om bezoekers een veilige en contactloze omgeving te garanderen. Jaarlijks verwacht het museum 350.000 bezoekers.

"Ik vind het geweldig om te zien hoe krachtige en inspirerende verhalen in het museum tot leven komen.”

Bart Conner (gymnastiek): tweevoudig Olympisch kampioen