Opdrachtgever
Kunstmuseum Den Haag


Project website
www.wonderkamers.nl


Realisatie
2019


Partners
Kossmann.dejong
Rapenburg Plaza
Brandwacht en Meijer
Tungsten


Awards en nominaties
Dutch Game Awards 2014: Best applied Game Design
Thea Awards for Outstanding Achievement
IDCA International Design and Communication Awards for museums and cultural organisations
MuseumNext awards: Highly Commended Innovation Award
Spin Awards: Silver Spin Award
Museums+Heritage awards: Highly Commended International Award
Nominatie Heritage in Motion Award


Foto’s
Gerrit Schreurs & Franck Doho

Een interactieve spoedcursus kunstgeschiedenis

Het Kunstmuseum Den Haag had al Wonderkamers toen Kiss the Frog in 2013 werd betrokken bij de 2.0-versie van de tentoonstelling. In nauwe samenwerking met het museum en Kossmann.dejong werd een interactieve rondreis gerealiseerd, waarbij bezoekers in de rol van curator hun eigen kunstcollectie kunnen samenstellen om deze tenslotte in hun eigen mini-museum tentoon te stellen. Na een gedeeltelijke vernieuwing is Wonderkamers 3.0 in 2019 geopend. Het project heeft meerdere awards heeft gewonnen en is in binnen- en buitenland erg positief ontvangen. Naast het concept en de multimedia speelde Kiss the Frog een belangrijke rol bij de nieuwe grafische vormgeving in Wonderkamers 3.0.

Het avontuur begint met een film waarin de ‘Wonderkids’ om hulp vragen bij de inrichting van het ‘Magische Midden’, een spannend, spectaculair vormgegeven labyrint.

Bezoekers krijgen een tablet, de ‘Wondergids’, die hen door het doolhof van kamers leidt. Scancodes op de vloer, waarbij gebruik wordt gemaakt van grappige augmented reality, wijzen de weg. Codes in de kamers openen interactieve games.

De tour is educatief, maar verre van stoffig! Bezoekers dansen de Boogie Woogie onder leiding van Mondriaan zelf, hijsen zichzelf in haute-couture om de catwalk op te gaan en zoeken het juiste kunstenaarsgereedschap in een uitgebreide werkplaats.

Gedurende de rondreis worden punten verdiend. Elke speler kan daarmee inspirerende kunstwerken kiezen, in en om het labyrint, om vervolgens als ontwerper aan de slag te gaan en zelf een virtuele Wonderkamer te ontwerpen.

“Het Gemeentemuseum en Kiss The Frog hebben met Wonderkamers een extra dimensie toegevoegd aan het museumbezoek van kinderen.”

Uit het Spin Awards juryrapport