Opdrachtgever
National Museum of Qatar


Project website
nmoq.org.qa


Realisatie
2019


Partners
Acciona
Shosho
Studio Louter
Opera Amsterdam


Awards
AVICOM F@IMP 2.0 (Interpreting Exhibition Installation)
International Design Award Brons (Multimedia-Interactive Media)
MUSE Design Award Zilver (Exhibits)
SBID Award Nominatie

Ervaar de cultuur en erfgoed van Qatar

In maart 2019 opende het langverwachte en indrukwekkende National Museum of Qatar in Doha. In de 1,5 kilometer lange meanderende tentoonstelling zijn specifieke plekken voor families ingericht. Het zijn plaatsen zoals je ze kent langs een rivierbedding: in de luwte en met plek om te rusten en te spelen. Hier wordt voor gezinnen met kinderen van vijf tot vijftien jaar het verhaal van Qatar op een interactieve manier verteld. Voor de familietentoonstellingen Natuur & Geschiedenis, Navigatie & Beweging, Leven op het Land heeft Kiss the Frog in totaal zeventien digitale en interactieve spellen en projecties ontwikkeld.

Het museum, ontworpen door de bekroonde Franse architect Jean Nouvel, vertelt niet alleen over de rijke geschiedenis van Qatar, het vertelt ook het verhaal van haar inwoners, vanuit een ver verleden tot aan de toekomst.

Bezoekers verkennen de cultuur van Qatari, gedurende een cyclus van een jaar, door (volks-)verhuizingen te volgen op een gedetailleerd geprojecteerd model van Qatar. Ervaar waar, waarom en hoe mensen, dieren en schepen in de loop van de tijd bewegen, gedreven door seizoenen.

Kinderen ontdekken de flora en fauna van Qatar. Vier landschappen vormen een meeslepende projectie op de muur. In een van de interactieve opstellingen ontwerpen kinderen hun eigen dier en brengen het tot leven in de lucht, op het land of in het water.

Een van de familietentoonstellingen is de galerij over navigatie en beweging, gericht op verschillende manieren om te overleven in de woestijn van Qatar. Met behulp van ‘motion tracking’ laten bezoekers een valk vliegen en geven ze commando’s aan een saluki hond.

Kinderen beoordelen welke dieren nuttig zijn om te overleven in de woestijn en leren hun sporen te lezen.

In de galerij ‘Leven op het Land’ leren kinderen over het dagelijks leven en de activiteiten van een traditionele Qatari. Ze kunnen onder andere deelnemen aan een koffieritueel, ervaren hoe moeilijk het is om water uit een put te halen en ontdekken het verschil tussen hun eigen dagelijkse routine en dat van een kind in 1959.

“Twijfel niet om je kinderen mee te nemen. Ze worden op elke hoek vermaakt!”

Bakoe, Tripadvisor beoordeling